sunnuntai 8. syyskuuta 2013


                                    Björnbärskaka i långpanna


 CA 30 BITAR

300 g smör
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
6 ägg
finrivet skal av 1 citron

FYLLNING

6-7 dl vinbär, krusbär och hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en långpanna, ca 30x40 cm. Smält smöret och låt det svalna. Blanda smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, ägg och citronskat. Rör smeten släl. Häll den i formen. Fördela bären ovanpä. Grädda kakan i ca 25 minuter eller tills kakan släpper formens kant. Låt kakan svalna i formen. Skär den i fyrkanter. Sikta gärna över florsocker. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

                                     Thailändsk kycklingsoppa


1 vitlöksklyfta
250 g bröstfile av kyckling
1 msk olja
1/4 tsk gurkmeja
1/2 krm chilipulver
2 dl kokosmjölk
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk citronsaft
2 dl brutna aggnudlar
1 dl strimlad purjo
1 msk finhackad koriander eller persilja
( 1 msk jordnötssmör )
en nypa svartpeppar
en nypa chilipulver

GARNERING

koriander eller persilja

Finhacka vitlöksklyftan. Sär kycklingköttet i tunna strimlor tvärs över muskeltrådarna. Gör en kycklingbuljong av tärning eller fond.
Hetta up oljan i en stor tjockbottnad kastrull, fräs vitlöken i den ovh lägg i kycklingstrimlorna. Fräs på god värme 3-4 minuter.
tillsätt gurkmejan, chilipulvret, kokosmjölken, vattnet och kycklingbuljongen under ordentlig omrörning. Koka upp soppan och tillsätt citronssaften, nudlarna och purjolöken.
Koka sakta 15 minuter och tillsätt koriandern/persiljan, svartpepparn och chilin ( samt jordnötssmöret ). Låt sjuda några minuter och smaka av.
Strö koriander eller persilja över. 

                                        Kanakeitto Thaimaan tapaan

1 valkosipulin kynsi
250 g broilerin rintafileetä
1 rkl öljyä
1/4 tl kurkumaa
½ maustemitta chilijauhetta
2 dl kookosmaitoa
5 dl vettä
1 kananliemikuutio
1 rkl sitruunamehua
2 dl munanuudeleita katkottuna
1 dl purjoa suikaleina
1 rkl hienonnettua korianteria tai persiljaa
(1 rkl maapähkinävoita)
ripaus maustepippuria 
ripaus chilijauhetta

Pinnalle:

korianteria tai persiljaa

1. Hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa broilerin rintafilee poikkisyin hyvin ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuumenna öljy suuressa paksupohjaisessa kattilassa, kiehauta siinä valkosipulin kynsi ja lisää broilersuikaleet. Kääntele hyvällä lämmöllä 3-4 minuuttia.
3. Lisää kurkuma, chilijauhe, kookosmaito, vesi ja liemikuutio hyvin sekoittaen. Kiehauta keitto ja lisää sitruunamehu, nuudelit ja purjo.
4. Keitä hiljalleen 15 min ja lisää keittoon korianteri tai persilja, (maapähkinävoi), mustapippuri ja chili. Hauduta vielä muutama minuutti ja tarkista maku. 
5. Ripottele pinnalle korianteri tai persilja. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti