Karelska piroger
FYLLNING:
3 dl vatten
2 dl grötris
7 dl mjölk
3/4 tsk salt
DEGSKAL:
1 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
1 1/2 rågmjöl
1dl vetemjöl
1 msk olja
PENSLING:
3/4 dl mjölk
25g margarin eller smör
1. Blanda riset i det kokande vattnet och koka ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och rör om tills gröten börjar koka. Låt sjuda under lock på svag värme tills gröten är färdig. Rör om med jämna mellanrum. Smaksätt gröten med salt och låt svalna.
2. Blanda saltet, mjölet och oljan i det kalla vattnen. Knåda degen smidig för hand på ett mjölat underlag.
3. Baka ut degen till en stång och dela den i 16 delar. Rulla bitarna till bollar och platta till dem med handen. Täck med plastfolie. Kavla ut tunna pirogskal, ca 17cm i diameter. Strö rågmjöl på pirogskalen och stapla dem i en hög.
4. Gör pirogerna en i sänder. Putsa bort mjölet från skalet och bred fyllning på. Vik in kanterna mot mitten och nyp ihop degen med fingarna så att pirogerna får rätt form.
5. Lägg pirogerna på en plåt och gräddä på mellersta falsen 15-20 minuter i 250 grader. Pirogerna är färdiga när de har fått lite färg.
6. Pensla de färdiga åirogerna med smält smör blandat i mjölken. Lägg pirogerna på varandra i en skål för att bli mjuka. Täck pirogerna med smörpapper och en duk.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti